Transport en opslag

« Terug Start

De kunststof tank

Gepost op

Een ibc kunststof tank is vaak gemaakt van doorzichtige kunststof. Hij wordt vooral gebruikt voor het vervoer en transport van vloeistoffen, siroop, gevaarlijke stoffen, stoffen voor de petrochemische industrie, mais siroop, geneesmiddelen en andere oplosmiddelen. Er zijn meerdere soorten ibc tanks verkrijgbaar. De kunststof tank die gebruikt wordt, is afhankelijk van de stof die vervoerd moet worden.

De tank

Een ibc container is over het algemeen vierkant. Dat heeft het voordeel dat ze goed stapelbaar zijn er weinig verloren ruimte is tussen de containers. Een 1000 liter ibc container, die het keurmerk UN heeft, wordt met een kunststof pallet gebruikt. Hij dient vooral voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. We kunnen een ibc container ook gebruiken om water te transporteren. De ibc containers (International Bulk Containers) zijn, omdat ze vierkant zijn, gemakkelijk door middel van heftrucks te vervoeren. De ibc containers hebben een schroefdeksel aan de bovenzijde. Deze heeft een diameter van 150 mm. Dit is de vulopening. Aan de onderzijde van een dergelijke tank zit een twee duim aansluiting. De onderzijde wordt gebruikt als uitloop van de container.

De meeste, niet allemaal, ibc containers zijn van een doorzichtige witte kunststof gemaakt. Dat is vaak polyethyleen. De hele container heeft als bescherming een ijzeren kooi waar hij inzit. De ijzeren kooi is op zijn beurt weer gegalvaniseerd en aan het pallet vastgemaakt. De materiaalsoort die wordt gebruikt is afhankelijk van de stoffen die met de ibc container vervoerd moeten worden. Er zijn zelfs ibc tanks die van een zwaar plastiek zijn gemaakt. Als omhulsel wordt in plaats van staal ook hout en aluminium gebruikt. Gebruikt men voor de ibc tank zeer zwaar plastiek dan hoeft er geen kooi rond om de boel te beschermen. Ook zijn er ibc tanks die zo door een heftruck kunnen worden opgepakt. Aan de onderzijde van de tank zitten hierbij de openingen waar de heftruck hem kan oppakken.

Er zijn om stoffen te vervoeren meer mogelijkheden. Zo kun je denken aan Folding ibc's en Big Bags. Folding ibc's zijn tanks die, als ze leeg zijn, naar binnen gevouwen kunnen worden. Dat is dan gemakkelijker bij het vervoer, omdat ze dan veel minder ruimte innemen. Bij Big Bags moet je denken aan sterke zakken die van polyethyleen of polypropyleen zijn gemaakt. Met dergelijke zakken kunnen kunstmest en zand worden vervoerd.

De ibc's kunnen naar de wens van de klant worden gemaakt. Toch worden ze over het algemeen volgens standaardmaten gemaakt. Ook de inhoud kan men aanpassen. Zelfs voor de materiaalkeuze van de tank kan men een bepaalde materiaalsoort uitkiezen. Gemiddeld gaan ze 20 jaar mee. Een ibc tank is de ideale manier om vloeistoffen en dergelijk stoffen te vervoeren. Het is een veilige methode.

Tip: kijk voor een speciaalzaak in kunststof/ ibc tanks op Roost Olie.


Delen